15 януари 2007 г.
ВИСИНИ
Почти военно интервю с въздушните асове на България


     Поет един ги нарече "Господари в небето". Пилотът в песента на Висоцки казва "...летяхме под Бога". А Патриарх Максим, при една среща с тогавашния командващ авиацията на българските Военно-въздушни сили генерал Иван Парапунов му казва: "Обичам много летците, чадо. До известна степен ние си приличаме - и аз и вие работим близко до Бога..."
     ...Седим със същия този генерал Парапунов в чикагския офис на майора от запаса Русен Русев - "Боен пилот номер 1 на България" преди 9 години, сега брокер от INTERGROUP REALTY - сред първите асове по недвижимите имоти. И кой знае защо дори аз, съвсем не блестящият някогашен редник от спортната рота, се чувствам в компанията им силен, уверен и даже до известна степен техен колега - макар и най-големите ми военни подвизи да са били лъснатите криво-ляво, макар и рядко, войнишки чепици...
     От години генералът идва в Чикаго за по няколко месеца на гости в семейството на дъщеря си, най-точно - при малкия си внук, да му се порадва. И веднъж, прелиствайки брилянтния вестник "Старт BG Чикаго", съзрял сред героите на нашите интервюта и репортажи и името на Русен. Зарадвал се генералът, обадил му се, видели се и разбрали, че в Чикаго и САЩ са слезли направо от българското небе толкова пилоти, че може да направят цяло авиокрило... В Ролинг Медоу, например, живее със семейството си и работи някогашният командир на вертолетен полк в България Георги Богданов. Единият от синовете му, също пилот, сега строи къщи, другият има транспортна компания. Тук е и пилотът Петко Стаменов, който има добра работа, свързана с електрониката...
     Бойната задача на тази ни среща е да помечтаем как ще направим рубрика или дори страничка в малкото ни вестниче, в която да се пише за самолети, за пилоти, за ВИСИНИ! А може и наистина да я направим...

     Генерал Парапунов и майорът брокер Русев все още гледат нависоко, а не само върховете на обувките си като някои от нас. Иван Парапунов и до днес е ръководител на създаденото от него авиошоу "Небе за всички", по време на което българското небе кръстосват от деца до руските асове и прочутите американски "Сини ангели". Тази година ще му гостуваме на летището в Пловдив, където на 6 септември, надяваме се, младите български пилоти ще им разкажат играта на всичките сини, червени и всякакви други летящи ангели и тем подобни, както се е случвало неведнаж.
     През 2007 година се навършват 115 години въздухоплаване в България и 95 години от първия боен полет /над Одринската крепост/ на авиацията. Но не само по календарни подбуди ни се пише и говори за авиацията, а защото това е една област, където българинът се чувства орел в синевата! Дорде беше жив "Балкан", и можехме да сравняваме как ни возят нашите и чуждите летци, българските пилоти печелеха решително нашите гласове и доверие! А те всички са учили първо в нашето Военновъздушно училище! И тяхното майсторство е просто традиция, за която трябва да разкажем.
     Още през 1892 г., на първото Пловдивско изложение, трима български балонисти се издигат в небесата на България. През 1911 г в България е създадена военна авиация и са купени 5 самолета от Франция, Германия и Англия. По време на Балканската война България има 29 самолета и един от тях прави първата авиационна бомбена атака. В Първата световна война в бойни действия участват 79 български самолета, които свалят 4 противникови и загубват 2 свои при въздушните сражения. В навечерието на Втората световна война България има 595 самолета, които, по ирония на съдбата отначало пазят страната ни от бомбардировките на Съюзническата авиация, като свалят 53 самолета /37 тежки бомбардировача и 16 изтребители/ и губят 27 свои машини, а през втората част на войната - вече срещу Германия, нашите бойни летци унищожават 15 хитлеристки самолета.
     България сама произвежда самолети от 1915 до 1954, като са направени над 300 малки аероплана.
     Първият български самолет е построен през 1915 година от българския инженер Асен Йорданов, който по-късно идва в САЩ и става конструктор на "Боинг". Той има всепризнат принос в историята на американското самолетостроене. Работи като конструктор при DC-3 и B-17 - "Летящите крепости". Този славен българин написва пособие за обучение на пилотите, което излиза в милионни тиражи и е в основата на летателното умение на пилотите от тридесетте години на 20 век по цял свят, включително на американските и руски летци. И понеже много се говореше за сваляне на самолети, редно е да не пропуснем, че и той лично сваля дъщерята на един от американските президенти и се жени за нея...
     Самият генерал Парапунов е въздушен ас от особена класа. Летците твърдят, че притежава някакво особено чувство за положението на самолета във въздуха, а има и способността да се преустройва мигновено за полет с всеки самолет.
     През 1965 г. тръгва със заръка на родителите си да се записва за студент по икономика в Пловдив, но тайно продължава до Долна Митрополия и постъпва във Военновъздушното училище. Завършва и Военната академия, и Генерал-щабна академия, лети на всички видове самолети в България, бил е командир на корпус от 1990 г насам, като под негова команда са били 7 военни летища и над 500 самолета, а от 1993 до 1999 г. е Командващ авиацията на ВВС. През цялото това време е бил и щабен офицер и активен, действуващ, пилот.
     "Командирът в авиацията винаги лети! За да оцениш пилотите или новите самолети трябва сам да знаеш за какво става дума. И служиш и летиш" - казва генералът.
     "В авиацията командирът не върви зад бойния строй - той е асът, който пръв поразява противника" - гласи неписаният закон на летците.
     Според генерала едва след 8 - 10 години пилотът стига до онова състояние на "срастване с машината", при което инстинктивно чувствуваш и полета и решаваш мигновено бойните задачи. Докато е бил командир на ескадрила - неговите самолети са три пъти първи в системата на бойната авиация. Той пръв изпитва новите оръжия, пръв изстрелва новите управляеми ракети. През 1998 г. води един безпрецедентен по условията си 64-часов полет от София до Охайо - САЩ. Генерал Парапунов създава и фондация ВВС за подпомагане на летците и семействата им, както и световно-известния Авио-Фест в България, които ръководи и сега.

     Русен Русев, с когото генералът се вижда често, когато е в САЩ, получава от президента на България купата за най-добър летец в страната при условия, за които върховният му командир по онова време казва, че "...в деня на изпитанието той трябваше да разчете целия си ден до най-малката подробност, защото поразяването на целта е определено да стане не само с точност в пространството, а и в точно определената секунда - нито по-рано, нито по-късно".
     Русен е летял на най-прецизните самолети в света - руските СУ в България и американските F-16 - в най-добрата американска военна база в Европа - Авиано.

     ...Та с такива хора се свърза вестникът ни и благодарение на тях искаме да започнем в бъдеще какви ли не спомени и разкази за небето, за доблестни мъже и силни характери, за българи и България, с които можем да се родеем. Добре е да знаем, като сме толкова далече от нашите селца и градчета, че сме достойни хора, дошли от достойно място.

Репортер ОХРИДЧАНИ

Назад


Въздушните асове
Боен пилот № 1 на България за 1997 година Русен Русев

Въздушните асове
Генералният консул на България в Чикаго Иван Сотиров обкръжен от въздушните асове Русен Русев и Генерал Парапунов

Интернет дизайн