15 май 2007 г.
ЗА ПЪРВИ ПЪТ 24 МАЙ СЕ ЧЕСТВА С УНИКАЛНА ИЗЛОЖБА В СИТИ ХОЛ, ЧИКАГО
     Деца рисуват картини.
     За мнозина това е един от най-добрите символи на така желаното равновесие, на мир и спокоен живот, на бъдеще, в което не е страшно да се вгледаш...
     Може и да е малка илюзия в нашия неспокоен днешен живот.
     Но ето че двадесетината детски картини на рисуващите български деца в Чикаго от Арт-студиото “Владимир Димитров – Майстора” на художничката Кина Бъговска, се оказаха точно такъв остров на духовна радост и добрата надежда. При това - на самия център в нашия динамичен град, където всички тичаме почти “без сън и покой”, гонени от нашите не леки мечти и старания...
     Слънчеви пейзажи от Родопите, морето... ах, морето, буйни и неудържими кончета, каквито обича да изписва малката Ани... И като че всичките повлияни от своята учителка в света на изкуството Кина, която журналистът Симеон Гаспаров определи като “Ловец на светлина”. Да, нейните възпитаници също бяха уловили светлината и ни я поднесоха по най-прекрасния начин!
     Беше необикновен ден и за хората, които живеят и се катерят ден и нощ по прочутите чикагски небостъргачи, наобиколили общинския Сити хол. Мария Папас и асистентката й по етническите въпроси и медиите Пат Михалски, бяха предоставили това място на младите българчета, които показаха с картините си нещо удивително за Америка – как преди много векове, още в предренесансовия период, българският род е създавал писменост и култура!
     - Радвам се, че сте тук да отпразнуваме заедно денят на двама монаси, Кирил и Методий, които създадоха азбука – каза Мария Папас при откриването на изложбата. – Защото ако нямаше азбука – нямаше да знаем какво се е случвало с нашата вяра, с икономиката, с философията, с нашите прадеди. Аз съм много близка до историята и традициите на вашия народ и приемам с радост този празник. Също както и Кина, която се опитва с изкуството си да запази живи традициите. Тя е дарила много от времето си, заедно с тези талантливи деца, да предаде на поколенията, чрез изкуството, духът на българския род.
За първи път в Сити хол правим такава изложба на детски рисунки и това е много трогващо за всички нас и ни изпълва с огромна радост!
     Заедно с двете огромни торти, на които бяха изписани поздравления към изложбата “Палитра от България” и празника на Българската култура и славянската писменост, Папас връчи и специална награда на Кина Бъговска за нейните заслуги, „всеотдайност и посвещение към българо-американските отношения и интеграцията.”
     С особена почит и уважение бяха посрещнати свещенослужителите към Българските Православни Църкви в Чикаго отец Валентин Ноцков и отец Грую Цонков, които осветиха денят 11 май, ден на Светите братя Кирил и Методий с особено прочувствена служба. Към тяхното църковно пеене се присъедини и Мария Папас, позната освен с икономическата и политическата си дейност още и като музикант и отлична спортистка на триатлон.
     Българският генерален консул в Чикаго Иван Сотиров поздрави Кина Бъговска за нейната инициатива и всичко, което е направила и благодари на Мария Папас, че е дала възможност на талантливите деца да покажат своите рисунки.
     - Тази изложба се случва за първи път, каза той – и показва, че имаме талантливи деца, които чрез изкуството могат да опазят и продължат българските традиции и дух, като същевременно имат качества и сили да се изявяват добре в новата страна, където живеят.
     Ръководителката на Арт-студиото, Бъговска благодари на Папас за подкрепата и възможността на децата да покажат картините си както пред своите сънародници, така и пред много американци, с които ние ще живеем и работим заедно за едно по-добро бъдеще.
     Тя каза още, че децата поднасят с всяка своя картина и късче от нашата красива България.
     Красивата България поднесоха на присъстващите и участниците в програмата при откриването: момичетата от Ансамбъл “Хоро”, Албена, Йонка и Иринка, техният ръководител, до които се наловиха всички, начело с Мария Папас.
     Танците и музиката, без които българинът не може. Тук ние се оставихме в ръцете на известните музиканти, д-р по изкуствата, Петя Бъговска – контрабас и Благомира Липари-цигулка, които накараха живота между небостъргачите сякаш да спре. Светът се заслуша във вълшебните, ренесансови мелодии- свят на хармония и съзидание.
     Спомнихме си трепета и вълнението, с които сме посрещали този празник в нашите училища и площади в България!
За празничното настроение допринесоха огромните букети цветя, българските баници от „Вкусен свят”, сладкишите на Магазин „София” от Шилер парк и „Полина Сървиз”, а Българският център в лицето на Димитър Петков достави най- важните символи на България- български знамена и сувенири с розово масло.
     Куни, една от посетителките на изложбата, беше довела и петгодишният Доминик, българче родено в САЩ, който гордо развяваше българско знаменце.
     Отец Валентин ни сподели, че винаги ще помни стиховете на Стоян Михайловски – “... Но бе време писмеността наша кога обходи целий Мир, за световната просвета тя бе неизчерпаем вир”, както и незабравимия наш училищен химн “Върви народе, възродени!”, при който ни обзема вълнение и на 9 и на повече години, и в малкото старопланинско селце и в мегаполиса Чикаго!
     - Нека всеки се вслуша, че ние сме НАРОД и трябва да вървим напред! – каза отец Валентпин.
     - Това е светъл и красив български празник – каза и отец Грую Цонков, - дай Боже българите да се обединим повече и да се събираме по-често, защото това е, което ни свързва здраво с България.
     - Изложбата е организирана прекрасно и тази възможност да я видят много американци ни представя в добра светлина – каза адвокатът Цветелина Бойновска.
     Брокерът Русен Русев подчерта, че присъствието на толкова много творчески и популярни личности, българи и американци, изтъква изкуството като незаменим фактор за повече самочувствие и повече и успехи във всички начинания. Можем да се гордеем с показаното, че сме българи.
     - Искам лично да поздравя Кина Бъговска за тази инициатива и този български празник, който ме развълнува и просълзи – каза Лина Кърк от издателите на в. “България”. – Защото, Кина, рисунките на децата са красноречиви и това, което правиш с тях в твоето Арт-студио, винаги ще бъде подкрепяно от нас. Този празник трябва да стане традиция и ние като медии ще поддържаме всичко, което го популяризира и утвърждава.
     - Хубаво е, че има такава изложба- каза Симеон Гаспаров, - особено сега, когато светът се глобализира. Аз току-що видях деца, които говореха английски, но рисуват български картини...
     Хейзъл, която участва активно от американска страна при организацията на изложбата и е главен менажер там, каза:
     - Празникът ми достави огромно удоволствие! Имате много талантливи деца и невероятно изкуство. Вашите танци и песни са поразителни! Научих много за България: за Кирил и Методий, за вашата азбука, за вашите танци.!
     Художничката към Арт-студио “Владимир Димитров – Майстора”, Чикаго, Кина Бъговска, ръководител на школата сподели развълнувана:
     - Добрите думи и наградата, която получих от Мария Папас- главен администратор на Сити Хол в Общината не са само за мен. Те са за нас, всички българи, които работим за българските традиции, за нашето изкуство, култура, икономика, за това повече хора да научат, че и ние сме дали нещо на света и сме буден и талантлив народ, сред най-старите държави в света и с нови, млади сили в бъдещето. Цяла година децата в школата работеха добре и развиха своя талант. Сега те показаха че могат да дарят радост и на другите с творбите си и това е повече от всичко.
     Бъговска изказа своите благодарности към своите възпитаници, към родителите на децата, към всички български и американски институции, които я поддържат в педагогическата и артистична дейност, благодарност изказа и на своя колега-Явор Гонев за участието му с картини в изложбата, към колегите от медиите, които информираха читателите, към спонсорите на празника.


“ПАЛИТРА ОТ БЪЛГАРИЯ”
В сградата на най-голямата община в Чикаго, най-голяма вероятно и в света, където живеят над 3 милиона души, в самия център на Даун Таун, се откри уникална изложба. Автори на десетките картини, които се представят пред чикагската общественост, са българчета от различни американски и български учебни заведения. Тези деца са обединени от една страст и едно призвание – всички те РИСУВАТ!
И пътят им към бъдещи живописни платна и графики е един: той започва от чикагското Арт-студио “Владимир Димитров – Майстора” на българската художничка Кина Бъговска. /www.bagovska.com/
Бъговска, която е възпитаничка на прочутата Полска академия на изкуствата в Лодз и е член на американската ARC галерия, живее и работи в Чикаго от 2000-та година. Самата тя има досега 6 самостоятелни изложби и над 20 участия на общи експозиции в САЩ. През 2004-та българката бе обявена за “Жена – художник на годината” от Латино-Американския музей във Флорида.
Това е първото представяне на нейните ученици в толкова представителна изява в Чикаго – един от трите най-богати на художници, галерии и изложби градове в света.


Дежурен Екип на в-к „Старт”

Назад

24 май в Чикаго Деца от Арт-студио «Владимир Димитров – Майстора», нарисували красиви картини: Ани Русева, Криси Антонова и Рамона.

24 май в Чикаго
Пъстра азбука, дело на младите художници от Арт-студио «Владимир Димитров – Майстора».

24 май в Чикаго
На откриването в Чикаго:
В средата са домакинът на изложбата в Сити Хол Мария Папас и ръководителят на Арт-студио “Владимир Димитров – Майстора” Кина Бъговска с току-що връченото й високо признание.
В ляво са ген. консул на България в Чикаго Иван Сотиров и свещенослужителите от Българските православни църкви “Свети Иван Рилски – Чудотворец” и “Света София” отец Валентин Ноцков и отец Грую Цонков. В дясно – танцьорки от Ансамбъл “Хоро”.


24 май в Чикаго
Музиката на Петя Бъговска и Благомира Липари беше невидимата нишка, която свързва хората и пречиства душите им.

Интернет дизайн