15 март 2008 г.
Вселената се вижда най-добре от Аризона
Българин в “Страната на астрономията”

Аризона е сред най-известните и обичани от астрономите места. Тук се намират множество обсерватории и други научни центрове, които изследват най-загадъчни и непознати явления, като създаването на Вселената, раждането и краят на планети, звезди и галактики. Така е и защото въздухът над щата Аризона е кристално чист и прозрачен, а облачните дни през годината се броят на пръсти.

Съвсем наскоро научихме, че сред българите, които избират Аризона за своя втора родина и стават все повече, има и астроном. Световните медии научават името му в края на 2007 година, когато международен екип астрономи открива в съзвездието “Херкулес” най-голямата позната засега планета, наречена TrES-4 - съкращение от “Transatlantic Exoplanet Survey” - мрежа от три телескопа в Аризона, Калифорния и на Канарските острови. Планетата прави пълна обиколка на орбитата си за около три и половина дни. Температурата на повърхността й е много висока - над 1300 градуса по Целзий - заради близкото разстояние до звездата-майка.

Нашият сънародник, който работи в обсерваторията Лоуел във Флагстаф, е д-р Георги Мандушев и е завършил СУ “Св. Климент Охридски” през 1989 г. В интервютата, които дава след откритието, той определя космическия обект като “тайнствен” и “любопитен”. Предполага се, че планетата е връстник на Слънцето, но е еволюирала по-бързо, заради по-голямата си маса, и е на път да се превърне в “червен гигант”.
В-к “Български хоризонт” ще се свърже с нашия сънародник и ще запознае своите читатели с живота и дейността на нашия сънародник в областта на астрономията.

Още повече, че Аризона, където астрономите, вече въоръжени и с фантастичния телескоп Large Binocular Telescope /LBT/, става място, откъдето човечеството ще научи много за това кой и как е създал, или се е създала, Вселената, колко е траяло необозримото минало и... не дай си Боже, още колко ще трае... Гигантът-телескоп в Маунт Греъм направи вече първите кристални снимки на спирална галактика, която се намира на 102 милиарда години разстояние от неговите две огледала с диаметър по 8.4 метра!!! Правили са го 20 години затова пък “показва Вселената в по-отдалечено време”, което сигурно значи, че той “вижда през времето” много, много далечно минало...

“Български хоризонт”

Назад

Galaxy

Arizona
Най-мощният в света телескоп в Маунт Греъм, Аризона, който вече видя и засне спирална галактика на 102 милиона светлинни години от неговите две 8.4 метрови в диаметър огледала.





Интернет дизайн